Wina do ryb i owoców morza – przegląd możliwości

Wina do ryb i owoców morza – przegląd możliwości

Ryby i owoce morza kochają procenty. Doskonały smak darów z mórz i oceanów jest po prostu podkreślany przez smak alkoholu. Idealnym akompaniamentem dla tego rodzaju uczty dla zmysłów jest wino. Ten trunek doskonale pasuje do ryb, ale także do wielu dań z owocami morza. Tylko czy rzeczywiście wiesz, jakie smaki wina i owoców morza się ze sobą łączą?

Wino do ryb

Generalnie do ryb pasuje wino białe. Jest delikatne, dość mało wyraziste albo właśnie takich odmian należy szukać. Przede wszystkim jednak należy pamiętać, by białe wino nie przykryło smaku cudownej ryby. Dlatego musi być ono tłem, na drugim miejscu, nie dominować nad daniem głównym. Jego smak powinien być delikatny i dość lekki. Warto pamiętać, że wino do ryb dobieramy raczej w sposób drugorzędny, to znaczy ma ono dopełniać sam smak, ale nie może być numerem jeden w całej kompozycji. Musi pozostawiać rybie wiele do pokazania.

 

Wina do skorupiaków

Jakie owoce morza możemy najczęściej spotkać? To oczywiście krewetki, które doskonale sprawdza się z szampanem. Musujące wino do kalmarów to także idealne rozwiązanie. Dalej mówimy o ostrygach. Tu znów to szampan oraz musujące wino półwytrawne będzie najznakomitszym rozwiązaniem. Oprócz tego można sprawdzić delikatne, białe wina słodkie, choć tu należy bardzo uważać. Muszą one być niezwykle subtelne, by nie zepsuć smaku, który ma być numerem jeden na naszych kubkach smakowych.

 

Inne spojrzenie na owoce morza

Co ciekawe, owoce morza idealnie współgrają z białym rieslingiem. To zwłaszcza ciekawostka odnosząca się do krewetek, których nie kojarzymy jednakowoż z tymże trunkiem. Czas jednak na króla owoców morza, czyli homara. Tenże osobnik musi mieć wino nietypowe. Warto sprawdzić wino półwytrawne, francuskie, być może w tym przypadku chardonnay lub też chenin blanc, by podkreślić, uwypuklić jego smak, ale nie zakryć, nie zdominować.

Niezależnie od tego jakie ryby czy owoce morza jemy, warto wiedzieć, że lekkie i delikatne wina białe zawsze będą tu pasowały. Czasami jednak i nieco cięższe czerwone mogą znaleźć się na stole. Wszystko zależy od kuchni i sposobu przyrządzania dania. Smacznego!

 

Grzegorz

Zobacz też

Dodaj komentarz