Tarta to francuski przysmak, który jest niezwykle uniwersalny – można przyrządzić go zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź, w czym tkwi jej sekret i jak zrobić doskonałą tartę z kruchym spodem!
Idealne ciasto na tartę – jak je zrobić?
Potrzebujemy podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, masło, cukier lub sól – w zależności od tego, czy przygotowujemy tartę na słodko, czy na słono.
Przy wyborze składników najlepiej zdecydować się na mąkę pszenną typu 450 lub 500 – to najlepszy wybór przy przygotowywaniu ciast kruchych. Idealne masło do wypieku powinno z kolei zawierać jak największą ilość tłuszczu. Najlepiej schłodzić je przed dodaniem do mąki.
Ciasto na tartę powinno być kruche – kluczem do sukcesu jest tutaj szybkie wyrabianie. Wystarczy, że połączysz składniki za pomocą łyżki lub noża. Kruche ciasto nie lubi wyrabiania ciepłymi dłońmi – co prawda można połączyć w ten sposób składniki, ale trzeba zrobić to niezwykle szybko. Wyrobione ciasto należy włożyć do lodówki i schłodzić.
Surowe, schłodzone ciasto należy rozwałkować do formy placka i wyłożyć nim formę do pieczenia. Najlepiej wybrać taką z karbowanymi brzegami – dzięki temu nasza tarta będzie nie tylko smaczna, ale też piękna. Warto przed pieczeniem nakłuć tartę widelcem – dzięki temu ciasto nie zacznie się podnosić. Tartę przed upieczeniem należy wyłożyć folią aluminiową i wyłożyć na jej powierzchnię groch lub fasolę dla obciążenia.
Nadzienie – na słodko czy na słono?
Tarta to danie, które można podać na dowolny sposób. Dzięki temu możemy modyfikować przepis na własne sposoby – tworząc tarty inspirowane dowolną potrawą, np. bolognese.
W przypadku tart mięsnych lub warzywnych, zazwyczaj wyjmujemy ciasto z piekarnika po 15-25 minutach, studzimy, po czym wykładamy nadzieniem i zapiekamy je z całością. W przypadku tart na słodko możemy od razu udekorować upieczone ciasto słodką masą lub owocami.
Świetny pomysł na jesienno-zimowy obiad to tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Sprawdź przepis na pyszną tartę na Najlepszewkuchi.pl!