Różnorodność gatunku, jak i samego procesu parzenia kawy jest duża. Wybór wszystkich odpowiednich parametrów przyczynia się do przyrządzenia ulubionego kawowego napoju. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że na ten smak wpływa nie tylko sam ekspres, ale także gatunek, temperatura, czy rodzaj wypalania. Jaka zatem kawa będzie najlepsza?
Smak kawy – wiele odpowiedzialnych czynników
Kawa powinna w pierwszej kolejności przede wszystkim nam smakować. Sam jej rodzaj oraz gatunek to nie wszystko, o czym należy pamiętać. Gdy zależy nam nie tylko na walorach smakowych, ale też aromatycznych warto zwrócić uwagę na pozostałe czynniki. W przypadku posiadania ekspresu do kawy wpływ nie tylko ma rodzaj ziarna albo sposób mielenia. To również czas kontaktu z gorącą wodą. Im krótszy, tym lepszy – napój będzie o wiele smaczniejszy. Temperatura wody jest ważnym czynnikiem. Optymalna do przygotowania kawowego napoju to około 90 stopni Celsjusza. Zbyt niska sprawi, że kawa nie będzie do końca zaparzona i straci swój smak. Najczęstszy błąd to zalewanie kawy wrzącą wodą, wówczas staje się ona płaska i niedobra. Nawet gdy posiadamy ekspres także powinniśmy pamiętać o temperaturze wody. Warto wspomnieć o samym ciśnieniu ekspresu. Stanowi to klucz do przyrządzenia naszej ulubionej kawy. Do popularnego espresso potrzeba 9 barów, a w przypadku innych rodzajów, np. latte czy cappuccino to już zdecydowanie wyższe ciśnienie – wpływa ono na aromat kawy. Unikalny smak pozwoli na wypicie takiego napoju, który najbardziej nam smakuje. Wśród jej rodzajów zazwyczaj cenimy sobie ziarnistą wersję kawy. Mielona w opakowaniach traci wszystkie swoje właściwości i walory. Dlatego zaleca się, aby wybierać kawy ziarniste, a następnie mielić je w młynku. W dodatku zwróćmy uwagę na sam jej gatunek (najczęściej arabika i robusta), a także na datę wypalania i ważności. Przyjmuję się, że kawę powinno spożyć się do 3 miesięcy po świeżych zbiorach i wypaleniu. Dlatego termin przydatności jest ważny.
Jaka kawa do ekspresu?
W ekspresach ciśnieniowych oraz automatycznych najczęściej wybiera się kawy o ciemnobrązowej barwie. Nie tylko ziarniste, ale również te mielone. Dają intensywny, mocny oraz bogaty smak, a zarazem aromat. Z kolei rzadziej wykorzystuje się jaśniejsze gatunki ziaren w ekspresach. Zdecydowanie bardziej delikatne oraz pozbawione wyraźnego smaku. Częściej używa się ich do przygotowania tradycyjnej kawy. Dlatego chętniej wybierane są ciemne ziarna. W dodatku o różnej smakowej nucie. Wiele sklepów oferuje nam mieszkanki kaw z różną nutą oraz aromatem. Pamiętajmy również, aby dostosować nasze urządzenie pod względem temperatury wody, ciśnienia oraz mocy. Wówczas ułatwi nam to przyrządzenie ulubionego napoju. Ekspresy do kawy to funkcjonalne oraz proste w użytkowaniu urządzenia, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z ich korzystaniem.
Źródło zdjęcia: freepik.com
Dodaj komentarz